Internationaal Luchtsport Festival in Andalusië

Ze zijn bijna niet te missen op YouTube, de filmpjes van acropiloten die met enige moeite starten vanaf een middeleeuws kasteel. Na een paar tumbles en helico’s soaren ze weer omhoog om het publiek op de kantelen opnieuw te amuseren. Geïnspireerd door de prachtige locatie stond het festival El Yelmo, waar deze mooie beelden vandaan komen, dit jaar dik omcirkeld in mijn agenda. Tamara en ik gaan eens kijken wat daar te beleven is.

Trukendoos deel 3: Sturen zonder stuurtokkels

Van alle lijnen van het scherm moeten de stuurlijnen het hardst werken. Telkens wordt hetzelfde stukje van de lijn door de katrol getrokken. De knoop waarmee de stuurtokkel aan de stuurlijn is vastgezet, is ook nog eens een kwetsbaar punt. De knoop kan los gaan of de lijn kan breken ter plaatse van de knoop, in alle gevallen heb je de tokkel in je hand en hangt de stuurlijn achter het scherm in de wind te flapperen. Hoe zetten we scherm nu weer veilig aan de grond?

Harnas met BASE reserve

Al meerdere malen was ik getuige van een piloot die zijn reserve heeft gegooid om stuurloos richting de aardkorst af te dalen. Diegenen die dit nog nooit hebben gezien en toch het volste vertrouwen in hun halve ronde bol hebben wil ik niet ongerust maken, maar… Het ziet er niet fijn uit. De vertrouwde reserveparachutes kunnen weliswaar voorkomen dat je “te pletter valt”, maar stuurloos in de lucht hangen geeft een verschrikkelijk gevoel, in mate afhankelijk van het terrein onder je. Sinds enkele jaren komen er harnassystemen op de markt met bestuurbare reserves. Laten we de voor- en nadelen eens tegenover elkaar zetten.

Het beste gereedschap voor Vouwkonijnen

Voor de vorige editie van Lift hebben we het Vouwkonijn geïnterviewd en al snel werd duidelijk dat er bij een goede vouwtechniek meer komt kijken dan je misschien zou denken. Tandempiloten stoppen hun uitrusting graag in een snelpakzak om met een nieuwe klant meteen weer omhoog te kunnen, terwijl piloten die de schotjes van de celopeningen kreukelvrij willen houden kiezen voor een cellenpakzak. Hike & Fly enthousiastelingen overwegen alleen een extra “binnenzak” mee te nemen als deze superlicht is en een kleiner pakvolume garandeert. Wat heeft de markt te bieden en wat is voor jou de beste keuze? Het vouwkonijn helpt je op weg!

Trukendoos deel 2: De Australische Start

De achterwaartse start is een kunstje dat iedere piloot hoort te beheersen. Er zijn talloze situaties waarin deze starttechniek kan of moet worden gebruikt. De achterwaartse start geeft je meer controle over je scherm, meer gelegenheid om je scherm te zien en te volgen, en maakt het afbreken van een start veel makkelijker. Er zijn diverse manieren om je scherm achterwaarts op te zetten, met of zonder risers, met of zonder stuurlijnen, symmetrisch en a-symmetrisch… but there is one to rule them all! In deze trukendoos leggen we uit hoe je je scherm down-under opzet.

Singleskins: Nieuwe ontwikkelingen

Een paar uur voordat Wycher en ik het vliegtuig in stapten voor onze para-alpinisme trip in de alpen, werden per koerier twee hagelnieuwe enkeldoeks tandemschermen bij ons afgeleverd. De Niviuk Bi Skin 2 P weegt maar 3,3 kg en kan mee als handbagage. Het weer zat mee en met bereidwillige onbevreesde passagiers hebben we deze schermen drie dagen lang getest in alpiene omstandigheden. Ook voor solo-piloten zijn er nieuwtjes op singleskin gebied. Tijd voor een update!

Nieuwe vliegschool: Pedro Verticalo Adventures

De nieuwste paraglidingschool in Nederland is een bijzondere: Pedro Verticalo Adventures neemt het liefst piloten mee op avontuurlijke trips. Kersverse eigenaar is Lift redacteur Peter Blokker. Hij is niet alleen paragliderpiloot maar ook BASE-jumper, bergsportinstructeur en wingsuit vlieger. Een tripje met Peter staat garant voor spektakel. Maar wat is hij van plan met zijn paraglidingschool?

Interview met het Vouwkonijn

We kijken het van elkaar af, of we ontwikkelen een eigen variant. Iedereen doet het een beetje anders, of heel anders. Vouwen, of stouwen… strijken of proppen… wat doen we nu eigenlijk goed of fout? Tijd om eens een expert te vragen hoe een paraglider opgevouwen hoort te worden. Een interview met niemand minder dan het vouwkonijn!

Groundhandling Schermen. WARNING: Not for flying!

In november 2016 stuurde schermproducent Icaro mij een prototype scherm toe. De Furia, nu op de markt gebracht onder de naam Kiwi, is een vanuit de basis nieuw ontworpen scherm speciaal voor groundhandling. Wat heb je daar nou aan, vraag je je misschien af? Waarom een loopvogel zijn als je echt kan vliegen? Op zoek naar het antwoord…

Trukendoos deel 1: Achterwaarts inhangen

Als de wind goed staat om achterwaarts te starten, is het ook veiliger en handiger om een oogje op je scherm te houden terwijl je de risers aan je harnas hangt. Waarom voorwaarts inhangen als je achterwaarts gaat starten? Ben je het zat dat er tijdens het indraaien voor een achterwaartse start een stuurlijn achter je helm(camera) blijft hangen? Leer dan achterwaarts inhangen, de techniek is simpel als je de vuistregels volgt.

Liefde is... samen een B-Stall trekken

Daar hang ik dan – uit mijn harnas gehesen – met mijn volledige gewicht aan de B-risers. Mijn tandemscherm trekt zich er niets van aan. Pas als ik mijn passagier vriendelijk maar dringend verzoek om zo hard mogelijk aan mijn biceps te hangen, komt er deuk in het scherm en zakken we met vier meter per seconde richting de azuurblauwe Egeïsche zee. “Ik hou het niet meer” zegt mijn passagier, terwijl ze mijn armen los laat. Ik schiet kort de B-risers achterna en land vervolgens weer in mijn harnas. Twee personen met zure armen en dertig hoogtemeters afgedaald… Maar gelukkig heeft Ronald nog efficiëntere methodes in petto om ons snel maar veilig beneden te krijgen.

Cham to Cham Challenge - Een Grensoverschrijdende Hike & Fly

Schoenen uit, sokken uit, broek omhoog en daar gaan ze dan... mijn brandende voeten vinden afkoeling in het prachtige bergmeer bij het Zwitserse bergdorp Champex. Vanmorgen nog vertrok ik bij zonsopkomst vanuit het Franse bergsportdorp Chamonix. Deze grensoverschrijdende bergtoer van ongeveer 40 kilometer lang en 2200 te stijgen hoogtemeters is een grandioos hike & fly avontuur waarbij je de lange hete-voeten-afdalingen kan vervangen door adembenemend mooie bergvluchten.

De Azoren - Vliegen op een Vulkaan in de Atlantische Oceaan

Tussen Amerika en Europa liggen negen altijd groene vulkanische eilanden. We kennen het Azorenhoog wel uit de weerberichten, maar de piloten die de eilanden daadwerkelijk bezocht hebben weten dat er meer is dan duizend tinten groen… Zon, maar ook dampende bossen. Geurende bloemenpracht, maar ook stinkende zwavelputten. Soaren op de noordoost passaat, maar ook thermiekvliegen op zuidhellingen. Een fotoimpressie van mijn “stekkentocht” laat zien hoe contrastrijk de Azoren zijn!Midden in de Nederlandse winter zochten wij de zomerthermiek en seabreeze op. We gingen naar een plek waar bijna alles andersom is, links gereden wordt, de thermiek ’s middags langs noordhellingen omhoog komt en de Homo Sapiens beter vliegt dan de nationale trots: de vleugellamme Kiwi.

Coupe Icare 2016 - Pedro Verticalo as Daft Punk

Een verslag van het grote vliegfestival in Saint Hilaire (Frankrijk), de Coupe Icare. Pedro Verticalo deed samen met parabunny Tamara mee aan het ICarnaval met een Daft Punkt act. In dit artikel lees je meer over het altijd spectaculaire vliegfeest!

Para-Alpinisme op de Mont Blanc

Een verslag van ons Para-Alpisme event 2016 in Chamonix voor het Lift magazine door Erwin Voogt. In april 2017 gaan we weer! Wil je mee? Schrijf je dan snel in!

Test: Tien Strings onder een Vergrootglas

Een scherm in je schoudertas en een harnas in je kontzak. De nieuwe generatie strings maakt het niet alleen mogelijk om hiermee een glijvlucht te doorstaan, maar geven voldoende comfort om op te schroeven in de thermiek en uren in de lucht te blijven. Geen fabrikant durft achter te blijven en de meesten hebben wel een string in het assortiment. We leggen in deze test tien strings onder een vergrootglas.

Hoger, hoger, hoogteziekte

Hoe hoger hoe mooier, hoe beter... The Sky isn’t the Limit! Ondanks de waarschuwingen van zijn vader vloog Icarus te dicht bij de zon. De was van zijn vleugels smolt en hij stortte in de Egeïsche zee. De oude Grieken waren al overtuigd van de gevaren van grote hoogte. Moderne wetenschappers inmiddels ook. Vandaag de dag wordt nog volop onderzoek gedaan naar de effecten van ‘dunne lucht’ op onze gezondheid.

Vlieggidsen

Vliegstekken schieten als paddenstoelen uit de grond, onze planeet nodigt uit om bevlogen te worden! Vrijwel dagelijks worden nieuwe startplekken ontdekt, heuvels gesnoeid of matten uitgerold, zodat we weer een ander stukje vanuit de lucht kunnen bewonderen. Maar waar vinden we die prachtige startplekken?

Kössen Super Paragliding Testival 2016

Als ook de vierde website met weersverwachtingen aangeeft dat Kössen in de schaduw van donkere regenwolken zal liggen, slechts verlicht door een bliksemschicht, kijk ik na of mijn vliegticket en accommodatie nog te annuleren zijn. Tevergeefs… toch maar gaan dan? Gelukkig draait de voorspelling bij, gaat het festival door en heb ik in plaats van een paraplu vijf verschillende schermen boven mijn hoofd./p>

Noord Spanje: Asturië en Baskenland - Vliegen tussen Bergen en Zee

Voor een vakantie naar de Spaanse kust wordt meestal een bestemming gekozen tussen de Costa Brava aan de oostvoet van de Pyreneeën en de Costa del Sol bij Andalusië in het zuiden. Nog bijna onbekend is dat de minder verhitte Atlantische kustlijn in het noorden van het Iberische schiereiland een topbestemming is voor actieve vakantiegangers en piloten.

BASE jumpen in de krant

De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad publiceren een twee pagina's breed artikel over BASE jumpen, met foto's en informatie van Peter Blokker.

Lord of the Wings

Midden in de Nederlandse winter zochten wij de zomerthermiek en seabreeze op. We gingen naar een plek waar bijna alles andersom is, links gereden wordt, de thermiek ’s middags langs noordhellingen omhoog komt en de Homo Sapiens beter vliegt dan de nationale trots: de vleugellamme Kiwi.

Boek Panorama - Recensie

De Zwitser Urs Lötscher is paragliding piloot, instructeur, auteur en succesvol wedstrijdpiloot. Met zijn optreden in de X-Alps in 2003, 2005 (tweede plaats) en 2007 verwierf hij groot respect en bekendheid in de paragliding scene. Urs is een echte allrounder. En al net zo veelzijdig is zijn nieuwe boek, Panorama. Is het een gebiedsgids, fotoboek of avonturenverhaal?

Stubaicup 2016 - Jubileumfestival met föhn en fun

Van 4 tot 6 maart vond de 25e editie van de StubaiCup plaats in het Oostenrijkse Stubaital. Al een kwart eeuw wordt in dit dal - op een steenworp afstand van Innsbrück - traditiegetrouw het vliegseizoen geopend. Je eigen scherm kun je gewoon nog even in de winterstalling laten liggen, want tijdens dit festival bieden ruim vijfentwintig fabrikanten hun nieuwste scherm aan voor een testvlucht.

Plan B - paraBASE team

Een artikel over het stuntteam Plan B, waarin wordt ingegaan op ParaBASE. Wie zijn toch die gasten die een goed vliegende paraglider loskoppelen om in vrije val richting aardoppervlak te gaan? Meer informatie over ParaBASE activiteiten en workshops die Pedro Verticalo organiseert, vind je op de event-pagina van deze website.

Test Lichtgewicht harnassen

Pedro Verticalo test de moderne lichtgewicht harnassen die zijn ontworpen voor de Hike & Fly discipline. Daarnaast worden handvatten gegeven om een weloverwogen keuze te maken tussen de aspecten veiligheid (protectie), gewicht en comfort.

Alpenoversteek Garmisch naar Garda

In de zomer van 2015 steekt Pedro Verticalo de Alpen over van Garmisch-Partenkirchen naar het Gardameer, vliegend waar het kan en te voet waar het moet. Een prachtige afwisselende tocht over gletsjers en Via Ferrata’s, van Kaiserschmarren naar Pasta Pesto, in temperaturen van 30 graden Celcius. In het artikel worden de schoonheid en ontberingen van de tocht beschreven en wordt informatie gegeven over de start- en landingsmogelijkheden op de route.

Super Paragliding Testival Kössen 2015

In het Oostenrijkse Kössen – de meest vliegbare stek in de Alpen - vindt jaarlijks het grootse testival plaats waar piloten een weekend lang schermen kunnen testen. Pedro Verticalo brengt verslag uit van dit geweldige evenement bij tropische temperaturen.

Singleskins en hybrides

De ultieme Hike & Fly schermen zijn lichtgewicht en makkelijk startbaar op complexe geïmproviseerde startplaatsen. De nieuwe generatie singleskins (enkeldoeks paragliders) en hybrides (singleskins met een aantal cellen) wordt door Pedro Verticalo in de praktijk getest. Aan bod komen de singleskins Ozone XXLite, Adrenaline Batlite en de hybrides Airdesign UFO en Niviuk Skin.

Sauerland - Vliegen in het Outdoorado van Duitsland

Op een paar uur rijden vanaf ons vlakke land vinden we de dichtstbijzijnde bergstekken in het Duitse Sauerland. Samen met Bastienne Wenzel zet Pedro Verticalo de belangrijkste informatie van deze vliegstekken op een rijtje. Haal het maximale uit je vliegweekend in Duitsland en neem dit artikel mee!

Stubai Cup 2015 – Witte sneeuw en blauwe lucht

Hoe doen ze dat toch? Het is alweer mooi vliegweer tijdens de Stubai Cup, de traditionele opening van het vliegseizoen. Meer dan 600 piloten kunnen naar hartelust vliegen met eigen scherm of met een van de testschermen. Pedro Verticalo was er namens paragliding magazine Riser bij en pikte de nieuwtjes voor 2015 op.

Startplaats luchtballon

Pedro Verticalo onderzoekt op welke manieren je een luchtballon kan gebruiken als startplaats voor een grandioze vlucht boven Nederland. Zelf ook een rollover of D-bag maken? Lees het artikel en schrijf je in voor een workshop bij Plan B. Meer informatie op de pagina van Plan B op deze site.

De Seven Summits van de Ardennen

Zijn de Alpen te ver? De duinen te laag? Neem dan eens een kijkje in de Ardennen. Fraaie landschappen, verrassend thermische omstandigheden,Bourgondische sfeer. Dat en nog meer vinden we in zeven verschillende vliegstekken binnen een straal van 50 kilometer. Een beschrijving van de vliegstekken bij onze zuiderburen door Pedro Verticalo.

Stubaicup 2014

Prachtig weer bij de traditionele opening van het vliegseizoen. Pedro Verticalo doet verslag en zet de nieuwe ontwikkeling op een rijtje.

Madeira

Over vliegen op het lievelingseiland van Pedro Verticalo..

Butterfly Valley – Hike & Fly in de outback van Ölüdeniz

Ölüdeniz, een bekende vliegstek aan de Turkse kust. Vanaf de Babadag starten in de zomer dagelijks honderden piloten voor een vlucht van bijna tweeduizend hoogtemeters naar het prachtige strand van Ölüdeniz. Nog mooier is het om te landen in de smalle baai van Butterfly Valley. Het handjevol piloten die dat doet, gaat met de boot weer terug naar Ölüdeniz. De enige andere optie is een klimtocht stelen de steile rotswand naar de bewoonde wereld. Pedro Verticalo vertelt over deze fraaie tocht.

Skydiving meets paragliding – Double the Fun!

Pedro Verticalo schrijft voor de lezers van het paragliding magazine Riser over de verschillen tussen paragliden en skydiven, maar vooral over de raakvlakken! Let’s play together!

Mini vario’s onder de loep

Wie na een zware beklimming met licht gewicht materiaal toch wil genieten van een lange thermische vlucht naar het dal kan voor een paar gram extra een mini-vario meenemen. Pedro Verticalo helpt je op weg met de keuze in deze mini-vario-test.

Winter Hike & Fly in Beieren

Pedro Verticalo klimt met Peter Koster in hartje winter naar de Wank bij Garmisch-Partenkirchen. Een sprookjesachtige Hike & Fly.

Hike & Fly Pizzo Groppera

Eén van de verleidingen die ik zelfs met moeite niet kan weerstaan is Italiaans ijs. De vijftienhonderd hoogtemeters die ik daarvoor moet overbruggen houden me niet tegen. Het vooruitzicht van de maagdelijk witte startplaats, hoog boven het ruwe natuurschoon, doet het hart van een schermvlieger te voet sneller kloppen.

Lichtgewichtige afwegingen

Een normale vlieguitrusting weegt snel meer dan twintig kilo. Zetten we vervolgens een rugtas van een alpinist op de weegschaal, dan blijft de aanwijzer pas voorbij tien kilo’s steken. Alleen een sherpa schrikt niet van de uitkomst van deze optelsom. Hoe stellen we een climb & fly-uitrusting samen die we ook daadwerkelijk een berg op kunnen krijgen?

Hike & Fly – Nieuwe trend

Pedro Verticalo schrijft over de geschiedenis en opleving van Hike & Fly. In het artikel wordt tevens de Ferrata & Fly van de Allmenalp in het Zwitserse Kandersteg tot in detail beschreven. Ook mee met Ferrata & Fly onder begeleiding van Pedro Verticalo? Kijk dan bij het reisaanbod op onze site!

Helikopterreddingen

Pedro Verticalo vertelt vanuit zijn opleiding bergredding over reddingsacties met de helikopter, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan bijkomende aandachtspunten voor paragliders en BASE jumpers.