Schermkeuringen

Sinds 2020 kan je bij het Pedro Verticalo Adventures Servicecenter ook terecht voor het keuren van je scherm. Het is niet alleen belangrijk maar ook verplicht in veel gevallen om met een gekeurd scherm te vliegen. Niet alleen kan de veiligheid van het scherm minder worden maar ook de vlieg eigenschappen van je scherm worden flink beïnvloed door een scherm dat uit de trim is.

Of het nu gaat om een bergscherm, soarscherm of paramotor scherm – wij keuren alle merken.

In de hangar in Beverwijk zijn wij volledig uitgerust om schermkeuringen te doen voor alle merken paragliders. Indien nodig verzorgen we ook reparaties van klein tot groot, voor grotere reparaties hebben wij goede samenwerkigen met professionals.

Tijdens een schermkeuring komen de volgende zaken aan bod:

 • Porositeitsmeting van het doek
 • Doeksterkte meting
 • Controle lijnlengtes
 • Visuele inspectie van alle onderdelen
 • Indien nodig: het trimmen van de lijnen

Scroll naar beneden

Stap 1: Porositeit meting

De zon, oftewel UV-straling is de grootste vijand van elk scherm, maar ook vocht, vuil, slepen over de grond en andere zaken hebben invloed op de kwaliteit en levensduur van het doek. Deze kwaliteit valt te meten middels een porositeit meting, oftewel hoe lucht doorlatend is het scherm eigenlijk?

Op minimaal 3 plekken in het scherm doen we een porositeit meting op het bovendoek om te controleren in welke staat deze is. De resultaten worden uitgedruk in seconden, scoort je scherm hoger als 200 seconden dan is jouw scherm nog in zeer goede staat. Een score van minder als 50 seconden betekend eigenlijk dat het scherm haast niet meer luchtwaardig is, onder de 18 seconden betekend een directe afkeuring.

De laagst gemeten waarde is doorslaggevend en vindt je terug op het keuringsrapport.

Pedro Verticalo adventures | Porozit N slider 1
Pedro Verticalo adventures | IMG 8953

Stap 2: Visuele inspectie

De volledige paraglider krijgt een grondige visuele inspectie van riser tot en met het boven doek. Hierbij kijken we naar slijtage van materiaal en verbindingen zoals bijvoorbeeld stiksels. Ook kan er verkleuring en delaminatie van het scherm doek plaats vinden en vinden we vlekken van gras of insecten die de kwaliteit op een negatieve manier beinvloeden.

Indien er slijtage of schade aangetroffen wordt zullen we dit in overleg met de klant (laten) repareren. Mochten er twijfels zijn over de kwaliteit van het schermdoek zijn dan zullen we een doeksterkte controle uitvoeren met de zogeheten Bettsometer. Hiermee controleren we de breeksterkte van het doek, als deze te laag is betekend dit helaas een directe afkeur van het scherm.

Stap 3: Controle lijnlengte

De lengte van de lijnen van een scherm worden door de fabrikanten nauwkeurig bepaald, na verloop van tijd zullen de lijnen echter altijd krimpen of rekken. Voornamelijk de A en B lijngroepen zijn hier vatbaar voor omdat hier het meeste gewicht aan gedragen wordt, zodra 1 of meerdere lijnen rekken of krimpen is het scherm “uit de trim” en dit zal de vlieg eigenschappen van het scherm significant op een negatieve manier beinvloeden.

Wij meten alle lijnen van het scherm met een laser tot op de millimeter nauwkeurig en vergelijken deze met de door de fabrikant opgegeven juiste lengte’s. Indien er variaties op de juiste lengte’s worden geconstateerd dan kunnen er kleine aanpassigen gemaakt worden bij de connectie op de maillon of softlink om dit te corrigeren. Indien de afwijking dermate groot is dat deze niet kan worden gecorrigeerd dan zal de betreffende lijn moeten worden vervangen. 

Wij kunnen een nieuwe lijn zelf maken of we bestellen een originele bij de fabrikant maar we laten deze keuze aan de klant.

Het trimmen van de lijnen is standaard onderdeel van de keuring, echter niet elk scherm hoeven wij te trimmen – vooral redelijk nieuwe lijnen vallen vaak binnen de toleranties. Indien wij het scherm wel moeten trimmen dan zijn de vaste kosten hiervoor €50.- hiervoor ontvang je naderhand een factuur ( + eventuele reparaties en verzendkosten). In regel trimmen wij elk scherm waarbij het nodig is zonder overleg, als je dit niet wil, geef dit dan even aan in het opmerkingen veld in het afreken formulier.

Lijnmeting

Stap 4: Keuring rapport

Indien het scherm door alle keuringen heen is gekomen zal er een keuringsrapport gemaakt worden. In dit rapport staat gedetailleerd weergeven wat de constateringen zijn geweest tijdens de controles. 

Wij houden een online database bij van alle schermkeuringen, elk scherm dat wij keuren is terug te vinden aan de hand van het serienummer.

Klik op deze link om te zoeken in onze database

Pedro Verticalo adventures | keuringsrapport

Schermkeuring bestellen

Peter laser meting

Klik op de knop hier onder om direct jouw schermkeuring te bestellen, de kosten hiervan zijn €175. Indien het nodig trimmen wij de lijnen van het scherm zonder voorafgaand overleg, wil je dat we wel eerst overleggen geef dit dan even aan in het opmerkingenveld tijdens het afrekenen. Uiteraard mag je ook altijd hier even over bellen of mailen.

Na de keuring kan het zijn dat je nog een factuur ontvangt, dit kan zijn voor de volgende zaken:

 • Lijn trimming – €50
 • Uitgevoerde reparatie
 • Verzendkosten om je scherm terug te sturen

Het is mogelijk om je scherm zelf af te leveren voor de keuring dit kan (op afspraak) in Beverwijk of Amstelveen, je mag het scherm natuurlijk ook opsturen naar: Pedro Verticalo Adventures, De Spin 46, 1911 LB, Uitgeest.

 • Indien mogelijk ontvangen wij ook graag de voorgaande keuringsrapporten bij voorkeur via de email.
 • Geef bij de bestelnotities aan welk merk, model en maat scherm het betreft
 • Geef bij de bestelnotities aan of je het scherm zelf wilt langsbrengen of dat die per post komt